ENDOMETRIOZA

Kaj je endometrioza?
Endometrioza je bolezen, pri kateri pride do pojava sluznici maternice podobnega tkiva izven maternice ter povzroča neplodnost in bolečine. Pojavlja se pri 20-40% neplodnih žensk.

Obstajajo tri različne oblike endometrioze. Peritonealna oblika endometrioze je oblika, pri kateri so prisotna povrhnja endometriotična žarišča na potrebušnici (slika 1). Z ginekološkim pregledom ali ultrazvočno preiskavo rodil je ne moremo ugotoviti, lahko pa jo ugotovimo z laparoskopijo.

Druga oblika je ovarijska endometrioza s prisotnimi endometriomi  v jajčnikih (slika 2). Endometriom je cista jajčnika z ovojnico in gosto rjavo vsebino, ki je po izgledu podobna vroči čokoladi. Zato imenujemo endometriome tudi čokoladne ciste. Za razliko od peritonealne lahko ovarijsko ugotovimo z ginekološkim pregledom, potrdimo pa jo z ultrazvočno preiskavo rodil. Na sliki 2  je prikazan povečan jajčnik zaradi endometrioma med luščenjem.

Tretja oblika endometrioze je  globoka infiltrativna endometrioza, za katero so značilni čvrsti vozliči endometrioze v vezeh maternice, črevesju, mehurju, sečevodih in nožnici. Definirana je kot endometrioza, ki vrašča v globino več kot 5 mm pod potrebušnico in je zelo pogosto povezana s kronično bolečino. Na sliki 3 so prikazane zarastline črevesa, ki vrašča v zadnjo steno maternice.

Kakšne težave povzroča?
Težave, ki se pojavljajo pri endometriozi, so: kronične bolečine v spodnjem delu trebuha, boleče menstruacije (dismenoreja), boleči spolni odnosi (dispareunija), neplodnost. V primeru, ko so endometriotični vozliči pri globoki infiltrativni endometriozi razširjeni po drugih organskih sistemih, se pojavljajo tudi krvavitve iz črevesa (proktoragija) ali krvav urin (hematurija) ob menstruaciji, črevesni krči (tenezmi), težave pri odvajanju blata.

Kako jo odkrijemo?

Ginekolog posumi na endometriozo na osnovi težav. Z vaginalnim pregledom lahko zatipa povečane jajčnike zaradi endometriomov in boleče vozliče, pri pregledu z zrcali pa so včasih vidne tudi modrikaste spremembe, ki prosevajo v nožnico. Medtem ko vaginalni ultrazvok pokaže prisotnost endometriomov, se peritonealne endometrioze z njim ne vidi. Kadar obstaja sum, da globoka infiltrativna endometrioza prizadene razen rodil tudi črevo, mehur in sečevode, je potrebno z dodatnimi diagnostičnimi postopki potrditi ali izključiti morebitno prizadetost teh organov. Dokončna diagnoza endometrioze se postavi z laparoskopijo.

Zaradi vedno večjih težjih primerov endometrioze smo v letu 2013 smo ustanovili Dnevni center za endometriozo (DCE), ki nam omogoča poglobljeno diagnosticiranje endometrioze pred predvideno operacijo in tudi kontrole po operaciji. Smo edini v Sloveniji, ki imamo tak specializiran center, v njem pa sodelujemo glede na potrebe tudi s strokovnjaki drugih področij (npr. abdominalnimi kirurgi, urologi).

Priporočene povezave:

Povzeto po knjigi Endoskopske operacije v ginekologiji, urednica Martina Ribič-Pucelj, Didakta 2007.