SINDROM POLICISTIČNIH JAJČNIKOV

Kaj je sindrom policističnih jajčnikov?
Sindrom policističnih jajčnikov je stanje, pri katerem so v jajčnikih številne drobne ciste (drobni folikli z nezrelimi celicami), ki za razliko od foliklov v normalnih jajčnikih ne rastejo in ovulirajo, temveč proizvajajo prekomerne količine moških hormonov, ki se izločajo v kri. Policistični jajčniki so povečani in gladke površine, za razliko od normalnih jajčnikov, ki imajo zaradi oulacij nagubano površino (sliki 1 in 2).

 

Kakšne težave povzroča?
Ženske s sindromom policističnih jajčnikov imajo neredne menstruacijske cikluse (ker ne prihaja do ovulacij), lahko pa tudi znake povišanega nivoja moških hormonov, kot so poraščenost in mozolji. V rodnem obdobju je osnovni problem neplodnost, do katere pride zaradi menstruacijskih ciklusov brez ovulacij (t.i. anovulatorni ciklusi).

 

Kako ga odkrijemo?
Da lahko govorimo o sindromu policističnih jajčnikov, morata biti izpolnjena dva od treh kriterijev: tipična ultrazvočna slika policističnih jajčnikov (številne drobne ciste, nameščene pod skorjo jajčnika), motnje menstruacijskega ciklusa (dolgi menstruacijski ciklusi nad 35 dni ali brez menstruacij), in/ali znaki povišanega nivoja moških hormonov.

 

Priporočene povezave:

Povzeto po knjigi Endoskopske operacije v ginekologiji, urednica Martina Ribič-Pucelj, Didakta 2007