NEPREHODNI JAJCEVODI

Normalni jajcevodi ulovijo s fimbrijami (posebnimi lovkami) jajčno celico, ki se sprosti iz jajčnika pri ovulaciji. Ob tem pomagajo semenčicam, da potujejo proti jajčni celici in omogočijo prenos oplojene jajčne celice v maternično votlino. V primeru spremenjenih jajcevodov (govorimo o tuboperitonealni neplodnosti), ki so zaradi zarastlin delno ali popolnoma neprehodni, do oploditve ne pride ali pa lahko pride do zunajmaternične nosečnosti. Če so jajcevodi neprehodni takoj ob izhodu iz maternice, semenčeca ne morejo vstopiti v jajcevod. Če so neprehodni na končnem delu, jajcevodi ne morejo uloviti jajčne celice. Včasih se ob tem nabira tekočina (hidrosalpinks) v jajcevodu, kar predstavlja morebiten vir kronične okužbe.

 

Kaj povzroča neprehodnost jajcevodov?
Neprehodni jajcevodi so najpogosteje posledica vnetja, ki se razširi v jajcevode iz materničnega vratu, maternice ali neposredno iz trebušne votline, npr. ob vnetju slepiča. Najpogostejši povzročitelji so spolno prenosljivi (gonoreja, klamidija). Pomembni dejavniki, ki povzročajo neprehodnost jajcevodov, so še zarastline po predhodnjih operacijah in endometrioza.

 

Kako ugotavljamo prehodnost jajcevodov?
Večinoma neprehodni jajcevodi ne povzročajo težav. Včasih navajajo ženske v preteklosti vnetje rodil. Z navadnim ginekološkim pregledom se prehodnosti jajcevodov ne da ugotoviti. Morebitne nepravilnosti jajcevodov ugotavljamo s histerosalpingografijo (80% občutljivost), z ultrazvočno preiskavo pa si lahko prikažemo le večje nepravilnosti jajcevodov (npr. hidrosalpings). V primeru nenormalnega izvida nadgradimo preiskavi z laparoskopijo, pri kateri delamo test prehodnosti jajcevodov z modrilom (slika 1).

 

 

Priporočene povezave: