NA DAN OPERACIJE

POMEMBNO! Pred operativnim posegom morate biti tešči (hranjenje, pitje tekočin in kajenje je po 24. uri zvečer prepovedano). Če si niste odstranili nakita (tudi piersing) že na dan sprejema, morate to storiti na dan posega. Prosimo vas, da v očeh nimate leč in da odstranite zobno protezo ali  snemljiv zobni aparat.

Dan pred predvidenim operativnim posegom določimo vrstni red operacij*, po katerem jih izvajamo. Iz bolniške sobe vas po tem razporedu pospremimo v sobo za pripravo na operativni poseg. Vstavimo vam intravenski kanal, preko katerega boste med posegom dobivali zdravila. Naj vas potolažimo, najverjetneje bo to zadnji vbod v žilo, ki ga boste dobili med našo bolnišnično oskrbo.

Ko je operacijska soba primerno pripravljena, vas prepeljemo in namestimo na posebno operacijsko mizo. Za izvedbo laparoskopskega ali  histeroskopskega posega je potrebna skupina ljudi, ki jo sestavljajo zdravnik operater, zdravnik asistent, zdravnik anesteziolog, operacijski medicinski sestri, anestezijska medicinska sestra in bolničarka. Sledi operativni poseg, med katerim spite. Dolžina je težko opredeljiva, saj je odvisna od vrste operacije. Po končani operaciji vas zbudimo in  prepeljemo v sobo za opazovanje, nato pa nazaj na oddelek ali pa v Enoto za intenzivno nego in terapijo.

Po končani operaciji  lahko pride do naslednjih težav, ki bodo v naslednjih dneh izzvenele:

  • zaspanost zaradi narkoze,
  • bolečine v grlu zaradi intubacije,
  • bolečine v spodnjem delu trebuha zaradi operacije,
  • modrikast izcedek iz nožnice zaradi barvila, ki ga vbrizgamo v maternico,
  • zelenkast urin zaradi barvila, ki ga vbrizgamo v mehur,
  • bolečine v ramenih zaradi zraka v trebušni votlini,
  • slabost ali bruhanje.

 

*Ker  se lahko dolžina operativnih posegov nepričakovano podaljša, včasih kakšen od operativnih posegov odpade. V takem primeru se potrudimo, da poskušamo opraviti  odpadel operativni poseg v čim krajšem času. Zaradi morebitne prestavitve vašega operativnega posega na drug dan se vam vnaprej opravičujemo.


Priporočene povezave: