ZAPLETI

Kakšni so mogoči zapleti, do katerih lahko pride med laparoskopsko operacijo?

Pri vsaki operaciji obstaja določeno tveganje za kirurški zaplet, vendar je pri laparoskopskih operacijah to tveganje majhno. Bolj tvegane so laparoskopske operacije po predhodnih operacijah ali vnetjih, pri obilnejših bolnicah in po predhodnih neuspešnih laparoskopskih poskusih. Vsaka laparoskopija nosi osnovno tveganje za kirurški zaplet (3,2 zapleta na 1000 posegov), ki se mu doda še tveganje za zaplet zaradi različne zahtevnosti operativnih posegov.

Med posegom lahko pride do anestezioloških zapletov ( poslabšanje obstoječe sistemske bolezni, težave pri intubaciji, alergične reakcije), poškodb živcev zaradi ginekološkega položaja na operacijski mizi, ki v večini primerov hitro spontano izzvenijo. Redkejše, a nevarnejše  so  poškodbe črevesa in velikih žil (aorta, vena cava), do katerih pride pri uvajanju prvega troakarja. Poškodba mehurja je posledica uvajanja delovnega troakarja v predelu nad sramnico, ki se ji izognemo z izpraznjenjem – kateterizacijo mehurja pred posegom. Ostali zapleti, do katerih lahko pride, so redki. Mednje spadajo: okužbe v trebuhu in operativni rani, razprtje operativne rane, kila na mestu operativne rane ter motnje v delovanju sečil in prebavil.

Ob medoperativnih  zapletih  ponavadi prenehamo z laparoskopskim operiranjem in zaplete rešujemo s pomočjo klasične kirurgije.

Kakšni so mogoči zapleti, do katerih lahko pride med histeroskopijo?

Histeroskopije so relativno varni postopki.  Zapleti so redki, do njih pride v manj kot 1%. Med posegom lahko pride do: anestezioloških zapletov (zgoraj), poškodbe kanala materničnega vratu, maternice, črevesja in mehurja, krvavitve, okužbe, preobremenitve s tekočino in nastanka zarastlin v maternični votlini.

Razlogi, pri katerih se po operaciji obrnite na operaterja ali v najbližji ginekološki urgentni službi:

  • močna krvavitev iz nožnice (več kot pri menstruaciji),
  • hude bolečine v trebuhu (hujše kot so menstrualni krči),
  • podaljšana slabost, bruhanje, povišana telesna temperatura (nad 38 st.C)in/ali mrzlica,
  • otekanje/bolečina v goleni,
  • znaki vnete rane ( pordelost, otekanje, izcedek),
  • težko dihanje, bolečine v prsih, nenavaden izpljunek.