ANALIZA SEMENA

Analiza semena (spermiogram) je preiskava, s katero ugotavljamo kakovost semena. Je izredno pomembna preiskava, ki jo mora opraviti moški vsakega neplodnega para.

Izliv semena opravi moški v posebnih prostorih. Seme pregledamo v roku ene ure, saj podaljšan čas spremeni njegovo kakovost. Pregledamo osnovne lastnosti semena kot so volumen in pH semenske tekočine, število in koncentracija semenčic (nad 20 milionov/mL), pregledamo kakšen delež semenčic se giblje (najmanj 50%) in tudi kako se gibljejo. Najpomembnejša kvaliteta, ki jo gledamo, je oblika (morfologija) semenčic in jo ocenjujemo po Krugerjevih kriterijih.

Če odkrijemo nepravilnosti, povabimo moškega na pregled k andrologu. Pri pregledu ga povprašamo po morebitnih boleznih in vplivih, ki bi lahko povzročili slabšo kakovost semena, po navadah in razvadah ter drugih vzročnih in zunanjih dejavnikih, ki lahko povzročijo spremembo v kakovosti semena. Sledi fizična preiskava s preiskavo spolovil z namenom ugotavljanja dejavnikov, ki bi lahko kakorkoli, tudi posredno vplivali na kakovost semena. Ponavadi ponovimo spermiogram čez 2 do 3 mesece, saj velja, da se semenčice obnovijo v 72 dneh. Po potrebi opravi še hormonske teste. Če v izlivu ne odkrijemo semenčic, opravimo zahtevnejše preiskave (biopsija testisov, genetske preiskave).

Naša navodila:

Analizo semena izvajamo v Androloškem laboratoriju v Leonišču (Ginekološke specialistične ambulante), Šlajmerjeva ulica 2, Ljubljana. Partner se naroči

  • po telefonu 01 23 11 163 ali 01 43 38 027 od 8.30 do 12.30 vsak delovni dan,
  • osebno: od ponedeljka do petka od 08.30 do 15.00 ure,
  • po elektronski pošti: narocanje.spec.gin.amb@kclj.si Odgovor dobite v dveh do treh dneh (pošiljanje elektronske pošte ni varovan podatek, zato se naročate na lastno odgovornost; ob naročanju navedite ševilko ZZZS in številko e-napotnice),
  • po pošti: Leonišče, Šlajmerjeva 2,1000 Ljubljana (ob naročanju navedite ševilko ZZZS in številko e-napotnice).

 

S seboj naj prinese:

  • veljavno napotnico za zdravljenje neplodnosti  ( mož dobi pri osebnem zdravniku) in
  • veljavno zdravstveno kartico.

 

Priporočamo, da partner pred oddajo semena 2-3 dni nima spolnih odnosov oz. izliva semena. Daljša abstinenca izliva semena ni priporočljiva.Ker lahko povišana telesna temperatura nad 38 st.C v zadnjih treh mesecih vpliva na proizvodnjo semenčic, prosimo, da nas pred oddajo semena opozori na to.

Priporočene povezave: