HISTEROSONOSALPINGOGRAFIJA (HSSG)

Je preiskava, s katero ugotavljamo prehodnost jajcevodov in obliko maternične votline s pomočjo vaginalnega ultrazvoka in se izvaja v prvi polovici menstruacijskega ciklusa.

Ginekolog vbrizga skozi maternični vrat tekočino, ki steče preko maternične votline skozi oba jajcevoda. Z ultrazvokom si tako ogleda anatomijo maternice in jajcevodov ter morebitnih nepravilnosti (npr. zarastline).

Nekatere preiskovanke občutijo manjše krče in kratkotrajno napetost med samo preiskavo, nekatere (posebej tiste z zaporo ali krčem jajcevodov) pa navajajo močnejšo bolečino, ki je lahko manj intenzivna ob zdravilih proti bolečinam 30 min pred posegom.

Po preiskavi priporočamo dva dni bolniškega staleža.

 Kje in kdaj se izvaja?

Preiskava se opravlja na Kliničnem oddelku za reprodukcijo, Šlajmerjeva 3,  ob ponedeljkih, sredah in četrtkih ob 12:00 uri. Pol ure pred izvedbo preiskave se prijavite v Sprejemni pisarni v pritličju z napotnico in kartico zdravstvenega zavarovanja.

Za test prehodnosti jajcevodov se naročite po telefonu 01/2318 245. Pokličite nas prve tri dni menstruacije v času od 10. do 14. ure. Na preiskavo se lahko naročite po tem, ko je vaš partner opravil pregled semenskega izliva in pridobil izvid.

 

Naročanje:

  • po telefonu: 01/2318 245. Pokličite nas prve tri dni menstruacije v času od 10:00-14:00. Na preiskavo se lahko naročite po tem, ko je vaš partner opravil pregled semenskega izliva in pridobil izvid.

S seboj prinesite:

  • veljavno zdravstveno kartico,
  • veljavno napotnico za histerosonosalpingografijo,
  • izvid partnerjevega spermiograma,
  • izvid vašega hemograma (L, CRP), ki ne sme biti starejši od petih dni  in ga naredite pri osebnem zdravniku.

V primeru, da ne boste imeli izvidov analize semenskega izliva ali krvnih preiskav, oziroma bodo le-ti patološki, preiskava ne bo opravljena.

Dan pred slikanjem lahko uživate hrano, ki ne napenja (brez sadja, zelenjave), izogibajte se gaziranim pijačam. Večerjajte polento, zatrkujte čaj in prepečenec, kavo z mlekom odsvetujemo. Po preiskavi priporočamo dva dni bolniškega staleža. Takrat odsvetujemo kopanje v bazenu, uporabo tamponov in spolne odnose.

Priporočene povezave: