HORMONSKE PREISKAVE

Z merjenjem nivoja hormonov, ki sodelujejo v menstruacijskem ciklusu, pridobimo pomembna pojasnila o delovanju jajčnikov in o njihovi rezervi. Nivo hormonov ugotavljamo z odvzemom krvi v laboratoriju.

Redni in predvidljivi menstruacijski ciklusi (med seboj podobni po količini krvavitve, normalne dolžine, imajo prisoten predmenstruacijski sindrom) vodijo do ovulacije v več kot 90%, medtem ko pride pri nepravilnih menstruacijskih ciklusih (krajši od 25 oz. daljši od 35 dni) do ovulacije redkeje (cca 70%). V primeru suma motenj ovulacij vam bomo izmerili nivo folikel stimulirajočega hormona (FSH) in luteinizirajočega hormona (LH) med 3. in 6. dnem menstruacijskega ciklusa. Ker lahko nepravilno delovanje ščitnice in povišani nivoji hormona prolaktina vplivajo na ovulacije, bomo pregledali še njihove nivoje, po potrebi pa bomo naredili še dodatne hormonske teste.

Rezervo jajčnikov bomo določili iz ravni hormona FSH, izmerjenega 3. do 6. dne menstruacijskega ciklusa. Na osnovi višine FSH in ultrazvočne preiskave jajčnikov lahko približno napovemo, kako se boste odzvali na hormonsko zdravljnje v postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo. Če je nivo FSH povišan, je možnost zanositve nižja.

Naša navodila:

  • meritev FSH in LH se opravlja od 3. do 6. dne menstruacijskega ciklusa,
  • preiskava se izvaja v laboratoriju Poliklinike, Njegoševa cesta 4, 1000 Ljubljana,
  • zanjo potrebujete posebno napotnico, ki vam jo izda ginekolog, ki vas zdravi zaradi neplodnosti.

Priporočene povezave: