ULTRAZVOČNA PREISKAVA

Je neboleča in neinvazivna preiskava rodil. Izvaja jo ginekolog s pomočjo ultrazvočne sonde, ki jo vstavi v nožnico. Na zaslonu ultrazvočnega aparata si ogleda rodila in prikaže morebitne spremembe na maternici (miomi, prirojene nepravilnosti maternice, adenomioza), na jajčnikih (ciste, endometriomi (slika 1), dermoidi, policistični jajčniki), v maternični votlini (polipi, miomi, pregrade (slika 2) in zelo spremenjenih jajcevodih (hidrosalpinks, zunajmaternična nosečnost). Normalnih jajcevodov se z ultrazvočno preiskavo ne vidi. Za pregled maternične votline se lahko uporabi 3D ultrazvok, za natančnejši pregled cist v jajčnikih pa barvni Doppler.

 

Ultrazvočna preiskava je zelo pomembna pri postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, pri kateri se spremlja rast foliklov in debelino sluznice maternice- folikulometrije.

 

Preiskavo izvajamo na dveh lokacijah:

  1. Leonišče (v sklopu specialističnih pregledov): več informacij
  2. Ultrazvočna ambulanta v Stari porodnišnici

 

Naša navodila:

Ultrazvočna ambulanta se nahaja v Stari porodnišnici, Šlajmerjeva ul. 3, v pritličju. Na preiskavo se lahko naročite* :

  • po telefonu 01/522 62 32 od 10. do 11. ure med delovniki,
  • osebno od 10.do 11. ure med delovniki.
*Za ultrazvočno preiskavo v sklopu postopka za oploditev z biomedicinsko pomočjo naročanje ni potrebno.

Ker je izvajanje ultrazvočne preiskave vezano na vaš menstruacijski ciklus, vas prosimo, da nas kontaktirate v času menstruacije. Prosimo vas tudi, da upoštevate naš delovnik, saj poteka v preostalem času ultrazvočna ambulanta in je zvonenje telefonov moteče.

 

Na preiskavo prinesite:

  • veljavno napotnico za ultrazvočni pregled,
  • veljavno zdravstveno kartico in  se javite v sprejemni pisarni.

 

Priporočljive povezave: