ZUNAJTELESNA OPLODITEV

Postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo so metode, s katerimi se nadzoruje in pomaga ne samo pri oploditvi jajčne celice, ampak tudi pri prenosu spolnih celic, vgnezditvi in razvoju nosečnosti. Zunajtelesna oploditev je temeljna metoda oploditve z biomedicinsko pomočjo, s katero zaobidemo jajcevode, moške in ženske spolne celice pa združujemo zunaj telesa. Opravimo jo tedaj, ko so izčrpane vse ostale možnosti zdravljenja neplodnosti, oziroma ko operativno, zdravljenje z zdravili ali kombinirano zdravljenje ni možno ali ni uspešno.

 

Postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo so:
• vnašanje semena partnerja v maternico – intrauterina inseminacija (IUI),
• vnašanje semena darovalca (donorja) v maternico (AID),
zunajtelesna oploditev- in vitro fertilizacija (IVF) in prenos zarodkov (ET),
zamrzovanje in odmrzovanje zarodkov (krioprezervacija),
neposreden vnos spermija v jajčno celico – (ICSI),
neposreden vnos izbranega spermija v jajčno celico – (IMSI ).

 

S postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo lahko pomagamo tako pri ženski kakor tudi moški neplodnosti. Med ženske vzroke spadajo: endometrioza, neprehodni jajcevodi, motnje ovulacije (npr.sindrom policističnih jajčnikov neobčutljiv na zdravljenje z zdravili), kromosomske nepravilnosti in nepojasnjena neplodnost. Moškim lahko pomagamo v primeru semena slabše kakovosti (oligo-, asteno-, teratozoospermija), ko je seme brez prisotnih semenčic (azospermija), pri kromosomskih (genetskih) motnjah in nepojasnjeni neplodnosti.

 

Postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo opravljamo pri ženskah v starosti od 18. do 43. rojstnega dneva ter pri moških starejših od 18 let v skladu s slovensko zakonodajo.