ASPIRACIJA FOLIKLOV

Ultrazvočno vodena aspiracija foliklov (punkcija foliklov) je postopek, s katerim pridobimo jajčne celice, ki so dozorele v foliklih. Izvajamo jo drugi dan po stop injekciji.

Naša navodila:

 • na Oddelek za OBMP pridite pol ure pred predvidenim posegom,
 • s seboj morate imeti veljaven dokument z osebno sliko (osebna izkaznica ali potni list ali vozniški izpit). Za punkcijo napotnice ne potrebujete, saj je le-ta del postopka,
 • prinesete lahko svojo spalno srajco, kopalni plašč in natikače (sicer jih dobite pri nas);
 • na ta dan bo vaš partner oddal seme; s seboj mora imeti veljaven dokument z osebno sliko (osebna izkaznica ali potni list ali vozniški izpit).

Opis ultrazvočno vodene aspiracije foliklov:

Pol ure pred posegom prejmete protibolečinska zdravila in zdravila za umiritev. Povabimo vas v operacijsko sobo po razporedu*, kjer vas še enkrat identificiramo na osnovi osebnega dokumenta s sliko.  Po zdravnikovem navodilu se namestite na ginekološko mizo in poskušate sprostiti. Dolgoletne izkušnje nam pravijo, da je poseg malo boleč, če je ženska nanj psihično pripravljena, sproščena in sledi našim navodilom. Zdravnik umije zunanje spolovilo s fiziološko raztopino in v nožnico injicira lokalni anestetik. Nato si ogleda maternico in jajčnike s pomočjo ultrazvočne sonde in s tanko iglo pod nadzorom ultrazvoka aspirira (»izprazni«) čim več foliklov na eni in nato še na drugi strani (slika 1 in 2). Epruvete, napolnjene s tekočino iz foliklov, sproti odnašamo v laboratorij, ki je neposredno ob operacijski sobi. Embriologi  pregledajo pod mikroskopom foliklovo tekočino in izolirajo jajčne celice.

Po končanem postopku vas pospremimo v opazovalnico, kjer ostanete vsaj pol ure. Ob odpustu izveste končno število pridobljenih jajčnih celic in prejmete pisna in ustna navodila o nadaljnjem zdravljenju in postopku ter datum in uro, ko bomo opravili predviden prenos zarodkov.  V primeru prekomernega odziva jajčnika z morebitnim razvojem sindroma ovarijske hiperstimulacije zamrznemo vse zarodke in prenos izvedemo v kasnejšem času.

V primeru morebitnih predhodnih operacij, številnih foliklov, subjektivnih težav ali drugega vam poseg opravimo v analgosedaciji v sodelovanju z anestezisti (po predhodnem dogovoru v času folikulometrije).

*Zaradi časovne občutljivosti določenih laboratorijskih postopkov si pridružujemo pravico do spremembe razporeda. Zagotavljamo vam, da  bodo vsi posegi narejeni v okviru strokovnih kriterijev Kliničnega oddelka za reprodukcijo.
Navodila ob odpustu:

Upravljanje vozila 12 ur po posegu ni dovoljeno. Na dan punkcije jajčnikov vam svetujemo, da niste doma sami in da dan ali dva počivate. Do prenosa zarodkov v maternico vam pripada bolniška odsotnost.

Če se pred odhodom domov ne počutite dobro, nas na to opozorite. Če se stanje doma slabša, se je potrebno vrniti v bolnišnico, kjer vas bomo opazovali ali izjemoma tudi operirali. V dopoldanskem času se oglasite na Oddelku za OBMP Kliničnega oddelka za reprodukcijo, popoldne in zvečer pa pri dežurnem ginekologu na ginekološki urgenci v Kliničnem centru oziroma v najbližji urgentni ginekološki ordinaciji.

Zapleti ob aspiraciji foliklov:

Ker je pridobivanje jajčnih celic invaziven poseg, so ob tem možni tudi različni zapleti. Najpogostejši zaplet je rahla krvavitev iz nožnice, ki spontano preneha ter blaga bolečina v trebuhu. Ker je ob posegu možna tudi poškodba jajčnika oziroma žilja v trebušni votlini, lahko izjemoma pride do krvavitve v trebušno votlino in s tem do močnejših bolečin. Redek zaplet je tudi vnetje v medenici.

 

Če se pred odhodom domov ne počutite dobro, nas na to opozorite. Če se stanje slabša doma, se je potrebno čim prej vrniti v najbližjo bolnišnico, kjer vas bomo opazovali ali izjemoma tudi operirali.

 

Sicer svetujemo, da dan ali dva po punkciji predvsem počivate, se izogibate sunkovitim gibom in spolnim odnosom in se ne kopate v stoječih vodah.

 

Težave, pri katerih potrebujete takojšen pregled:

 • močna krvavitev iz nožnice (več kot pri menstruaciji)
 • hude bolečine v trebuhu (hujše kot so menstrualni krči)
 • podaljšana slabost, omotica, vrtoglavica, nizek krvni tlak
 • bruhanje, povišana telesna temperatura (nad 38 st.C) in/ali mrzlica

 

Zaradi prekomernega odziva jajčnikov na prejeta zdravila se lahko pri vas razvije t.i. sindrom hiperstimulacije jajčnikov. Sindrom hiperstimulacije jajčnikov je redek zaplet postopka zunajtelesne oploditve, ki ga je težko predvideti. V takem primeru se za prenos zarodka v spodbujenem ciklusu ne odločimo, saj lahko nosečnost še dodatno poslabša zdravstveno stanje ženske. Vse zarodke dobre kakovosti zamrznemo in jih prenesemo v sledečih ciklusih. Pacientkam svetujemo relativni počitek, izogibanje naporom in spolnim odnosom ter dobro hidracijo (2,5 l vode na dan).

V redkih primerih je potrebna hospitalizacija, spremljanje in zdravljenje žensk.

 

Težave, pri katerih potrebujete takojšen pregled:

 • izrazita napihnjenost
 • močno pridobivanje telesne teže (>1kg/dan) ali povečanje obsega trebuha
 • hujše bolečine v trebuhu
 • bruhanje, driska
 • zmanjšano izločanje urina
 • težko dihanje

 

V primeru opisanih težav svetujemo kontrolo na Oddelku za OBMP Kliničnega oddelka za reprodukcijo, Šlajmerjeva 3, Ljubljana v delovnem času, izven delovnega časa v urgentni ginekološki ambulanti UKC Ljubljana (soba 32) oziroma v najbližji urgentni ginekološki ambulanti.