INSEMINACIJE

NAVODILO ZA POSTOPEK INSEMINACIJE (IUI)

1. Naročanje na postopek inseminacije

Za postopek inseminacije (v nadaljevanju IUI) se naročite prve dni menstruacije po prejemu vabila na tel. št.: 01 522 6074 med 8.30 in 11.00 uro.

 

2. Zdravila, s katerimi stimuliramo jajčnike

V postopku IUI uporabljamo za stimuliranje jajčnikov spodaj navedena zdravila:

  • tablete Letrozol* (Letrozol Teva, Femara)

-od 3. –  7. dneva menstruacije

-prvi UZ je 12. dan menstruacijskega ciklusa

 

  • tablete Clomid

-od 5.-9. dneva menstruacijskega ciklusa

-prvi UZ je 12. dan menstruacijskega ciklusa

 

  •  ali injekcije (Menopur, Puregon, Gonal F)

– od 2.–7. dneva oz. od 5.-7.dneva menstruacije

-prvi UZ je 8. dan menstrualnega ciklus

 

Zdravnik, ki vas zdravi, bo izbral vrsto zdravila.

 

3. Ultrazvočni pregledi

Izvajajo se ob 7.45 uri v Stari porodnišnici (Šlajmerjeva 3) v Ultrazvočni ambulanti. Za pregled potrebujete  napotnico in obrazec za IUI, ki ju dobite pri zdravniku v Leonišču (Šlajmerjeva 2). Pred vsakim ultrazvočnim pregledom se vpišete  v Sprejemni pisarni Kliničnega oddelka za reprodukcijo v Stari porodnišnici, kjer boste prejeli nadaljnja navodila in zdravila.

Ginekološke ambulante v Leonišču so ob sobotah, nedeljah in praznikih zaprte. V teh dneh izvajamo ultrazvočne preiskave v Stari porodnišnici ob 7.30 brez predhodnjega vpisa v Sprejemni pisarni.

 

 4. »Stop« injekcija (HCG)

S »stop« injekcijo sprožimo ovulacijo. Dobili jo boste po navodilu zdravnika, ki je opravil ultrazvočno preiskavo rodil.

 

5. Inseminacija

Dva dni po »stop« injekciji se med 10.30 in 11.00 uro opravi inseminacija. Za inseminacijo se javite v Sprejemni pisarni v Leonišču, kjer  se vpišete za sobo 105. Ta dan se vaš partner ob 8.30 uri javi v Leonišču v  sobi 101 za oddajo semena (priporočamo 2 – 3 dnevno pavzo od zadnjega izliva) – predhoden vpis v Sprejemni pisarni zanj ni potreben.

 

6. Nosečnost

V primeru, da ne dobite menstruacije, se 17. dan po inseminaciji oglasite v Leonišču v Sprejemni pisarni za sobo 105 za preiskavo krvi (test nosečnosti).

 

 

 

OPOMBA*: zdravilo Letrozol (Femara, Letrazol Teva) se na podlagi kliničnih raziskav uporablja tudi za spodbujanje ovulacije, čeprav za to ni registrirano.